Quantcast
Channel: Ajuntament de l'Eliana
Viewing all articles
Browse latest Browse all 746

La cultura popular i festera a l’Eliana pren forma

$
0
0

Des de la regidoria de festes de l’ajuntament i treballant al costat d'associacions i persones vinculades al món de la cultura, la música, la festa i l’educació del nostre municipi, el dissabte 28 de març a les 12:00 hores del migdia se donarà el tret d'eixida a un projecte que duu tres anys forjant-se.

Un projecte que es fonamenta en la creació i potenciació d’un teixit dedicat especialment a tindre cura i difondre la cultura popular festiva en el nostre poble i en la que els seus elements se constitueixen com a referents històrics i socials del nostre municipi i dels costums valencians. Aquest projecte de cultura i tradicions populars es fonamentarà bàsicament en propostes com ara danses i balls tradicionals, gegants, cabuts i nans, bestiari, música i cants, representacions històriques, entre d’altres que suposaran inversions diverses a dur endavant, de manera gradual, durant els pròxims anys i en les que tots els veïns i veïnes de l’Eliana podran participar, d’una o altra manera, ja que es tracta d’un projecte obert i participatiu.

La primera pedra d'aquest projecte s'ha realitzat al començament d'aquest mateix any amb la creació de dos gegants -gegant i geganta- que seran part del nostre patrimoni municipal i que es presenten oficialment aquest dissabte a la Plaça del País Valencià. Els gegants han estat realitzats per les filles del conegut artista Vicente Lluna i la seua indumentària l’ha confeccionada l’elianera Pilar Valverde. La música que els acompanyarà en les seues cercaviles i aparacions festives ha sigut composta pel conegut dolçainer Paco Blasco, fill del mestre Joan Blasco.

Els nostres gegants van tindre un “primer assaig” eixint en aquestes festes de Sant Antoni, durant el matí del dissabte 17 de gener, per tal d’acabar de confeccionar-los i ajustar-los al cossos dels portadors i veure de solucionar qualsevol problema de moviment i seguretat ja als carrers de l’Eliana.

En general, els gegants són figures de varis metres d'altura els quals, al so de la música tradicional o de banda desenrotllen una o diverses danses al carrer. Allò més habitual és que representen arquetips populars o personatges de rellevància històrica, com és el cas dels antics benefactors de cada localitat. En aquest cas i mitjançant l'assessorament de diversos membres del Centre d'Estudis Locals, es va acordar posar l'accent al simbolisme que representen els gegants i, contemplant la nostra història local, degudament documentada, anar a la segona generació de marquesos, ja que van ser els impulsors a convertir un llogaret en municipi, proporcionant serveis i indústria, drets als arrendataris i recolzant la segregació del municipi a principis dels segle XX. 

Aquest projecte que ara s’inicia, és un projecte il.lusionant i cohesionador i té al darrere un gran treball, tant etnogràfic com artístic, musical i de recerca, on s’ha aconseguit vincular a moltes persones de l'Eliana especialistes en aquestes matèries per a tirar-ho cap a endavant i contribuir a estendre una cultura popular i festiva local tan necessària per consolidar els arrels del poble Valencià, en general i elianer, en particular i compartir-la amb les noves generacions de xiquets i joves del nostre poble seguint la idea de que “no pot estimar-se res que no es coneix”.

En esta ocasió tan especial, acompanyaran a la parella de gegants les cançons de l’Escola coral de l’Eliana que una dels seus directors, Pilar Silvestre, va compondre per al llibre commemoratiu del 50 aniversari de l’Eliana “Cap de ceba i cap de suro” a més de les dolçaines i tabals de Valçaina i la Unió musical de l’Eliana.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 746

Latest Images